Αλλαγή εμφάνισης Αρχική Ενημέρωση Επιστήμη - Τεχνολογία
:: Ελα στον κόσμο μας


:: Επιλογές Ενότητας
Ελλάδα
Κόσμος
Αθλητισμός
Οικονομία
Επιστήμη - Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Σχέσεις - Άνθρωπος
Υγεία
Lifestyle
Πολιτισμός - Τέχνες
Περιβάλλον - Οικολογία
Παράξενα και όμως .. αληθινά
Τα νέα της περιφέρειας

:: Επιλογές
Συζητήσεις
Ενημέρωση
On line Μέλη
Blogs
Clubs
Videos
Αγγελίες
Wallpapers
Δημοψηφίσματα
Παιχνίδια
Special Events
Fifa's kitchen
Galleries
Avatars
Emoticons
Profile's Backgrounds
Downloads
Χρήσιμα
Επικοινωνία

:: Πολιτισμός - Τέχνες

Μουσική
Κινηματογράφος
Θέατρο
Λογοτεχνία
Special Events


:: Το site της Εβδομάδας
psaxtiria.com

 psaxtiria.com

Διαβάστε Περισσότερα »

:: Σ ο φ ο λ ο γ ί ε ς ...

Το καραγκιοζηλίκι είναι σαν το τατουάζ. Θέλει χειρουργείο για να βγεί και πάλι σου μένει σημάδι ...


:: Guide-Online.gr

GOLDEN HELLAS - ΓΕΛΑΔΑΡΗ ΑΦΟΙ ΟΕ


AZALEA - ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΦΥΤΑ


ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ DESIGN – ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ




:: Fatsimare.net
Ηλεκτρική ενέργεια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου
Από: fatsimare
Δημοσιεύτηκε: Σαβ 7 Ιουν, 2008
Εκτύπωση    Στείλτο σε ένα φίλο

PHYSICS4U

Ηλεκτρική ενέργεια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου Ερευνητές εργάζονται πάνω σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια που μετατρέπει τη θερμότητα από τους καπνούς της εξάτμισης αυτοκινήτων σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συσκευή τροφοδοτεί την ενέργεια που παράγει τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου. Έτσι περικόπτεται η κατανάλωση των καυσίμων και βοηθάει στη μείωση των εκπομπών του CO2 από τα οχήματα.

Σε μια εποχή που οι φυσικοί πόρι μειώνονται, η εξοικονόμηση της ενέργειας είναι σε ημερήσια διάταξη. Εντούτοις, πολλές τεχνικές διαδικασίες χρησιμοποιούν λιγότερη από το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αυτοκίνητα, όπου τα δύο τρίτα των καυσίμων εκπέμπονται χωρίς να τα χρησιμοποιούμε υπό μορφή θερμότητας.

Περίπου το 30 τοις εκατό χάνονται μέσα στην ίδια τη μηχανή, και περαιτέρω το 30 έως το 35% ως καπνοί στην εξάτμιση. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν διάφορους τρόπους να τιθασεύσουν την αχρησιμοποίητη θερμότητα των καυσαερίων από τα αυτοκίνητα, τις μηχανές και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση των καυσίμων τους.

Υπάρχει σαφώς μια μεγάλη ανάγκη να μειωθούν οι απώλειες στις θερμοηλεκτρικές γεννήτριες. Αυτές οι συσκευές μετατρέπουν τη θερμότητα σε ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια μιας διαφοράς θερμοκρασίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά της θερμοκρασίας, τόσο πιο πολύ ρεύμα μπορεί να παραγάγει η γεννήτρια. Οι ερευνητές στο Ίδρυμα Fraunhofer για τις Φυσικές Τεχνικές Μέτρησης αναπτύσσουν θερμοηλεκτρικά υλικά, διατάξεις και συστήματα για να εκμεταλλευτούν την θερμότητα που μένει (υπό μορφή καυσαερίων) στα αυτοκίνητα.

"Οι θερμοκρασίες στο σωλήνα της εξάτμισης μπορούν να φθάσουν στους 700 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο," λέει ο Δρ Harald Böttner, επικεφαλής του τμήματος θερμοηλεκτρικών συστημάτων. "Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του σωλήνα εξάτμισης και ενός σωλήνα που μεταφέρει ψυκτικό ρευστό στη μηχανή, μπορεί να φτάσει σε αρκετές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου."

Ο θερμοηλεκτρικός μετατροπέας χρησιμοποιεί αυτή την τεράστια διαφορά: Καθοδηγούμενοι από τη ροή της θερμότητας μεταξύ του καυτού καπνού της εξάτμισης και του ψυχρού τμήματος ενός σωλήνα ψυκτικού μέσου, οι φορείς των ηλεκτρικών φορτίων περνούν μέσω ειδικών ημιαγωγών, παράγοντας κατά συνέπεια ένα ηλεκτρικό ρεύμα παρόμοιο με αυτό μιας μπαταρίας.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να καταστεί ο εναλλάκτης περιττός και να παρασχεθεί ενέργεια στο συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών στο αυτοκίνητο. Οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες θα μπορούσαν να καλύψουν ένα σημαντικό ποσοστό της απαιτούμενης ισχύος ενός αυτοκινήτου: "Κι έτσι θα μειωνόταν η κατανάλωση καυσίμου μεταξύ του 5 και 7%," λένε ο Böttner.

Ένας απλός υπολογισμός μπορεί να επεξηγήσει πόσο σημαντικό είναι να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των αυτοκινήτων: Υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια οχήματα στη Γερμανία, κάθε ένα από τα οποία είναι - ως βάση για μια εκτίμηση - στο δρόμο κατά μέσο όρο 200 ώρες ετησίως.

Εάν η θερμότητα των αποβλήτων τους είχε χρησιμοποιηθεί από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες για τόσες ώρες, και γινόταν παραγωγή ισχύος 1 κιλοβάτ για την τροφοδοσία των ηλεκτρονικών τμημάτων σε κάθε όχημα, αυτό θα πρόσθετε μέχρι 10 terawatt-ώρια ενέργειας το χρόνο - πολύ σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ερευνητές είναι ακόμα στη φάση πειραματισμού αυτή τη στιγμή, αλλά προγραμματίζουν να φτιάξουν τα πρώτα πρωτότυπα πολύ σύντομα.



Ανάγνωση σχολίων (0)

:: Σε τίτλους
Επιτροπή αναδιοργάνωσης της αστυνομίας (Ελλάδα)

Decemberance / Sacram / Tradewind @ An Club (Special Events)

Δηλώσεις του Νίκου Λέγκα μετά την επανατοποθέτηση του ως υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Οικονομία)

Το chat κρατά ξάγρυπνη την πόλη. Διπλάσιοι οι Αθηναίοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μετά τις 8 το βράδυ (Σχέσεις - Άνθρωπος)

Courier... ναρκωτικών (Κόσμος)

Τα ελληνικά βουνά ψηλώνουν κάθε χρόνο (Περιβάλλον - Οικολογία)

Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση με εκπλήξεις.Εκτός κυβέρνησης ο Αλογοσκούφης (Ελλάδα)

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη (Πολιτισμός - Τέχνες)

Δανεικός στην Βέρντερ Βρέμης ο Τζιόλης (Αθλητισμός)

8η Ιανουαρίου: Ημέρα Γυναικοκρατίας στις Σέρρες (Τα νέα της περιφέρειας)

:: My Video


World Peace

MyVideo


:: Α τ ά κ ε ς ...

"Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" Η κλασική φράση που προδίδει την μόνιμη ανασφάλεια του Έλληνα.


:: Το Fatsimare προτείνει
fatsimare.gr
e-selides.gr
katagelies.gr
freestuff.gr
Tear.gr
webz.gr
technews.gr
giapraki.com
zortal.gr
Σκιτσογραφίες
psaxtiria.com
medgreece.gr


:: Fatsimare.net







:: Εφημερίδες

:: Google
Google
 


Αρχική    My Fatsimare    Forum   Galleries    Κατάλογος    Επικοινωνία
©Fatsimare.net 2005 - 2009, all rights reserve - Powered by: Genesis Suite 1.9pro, Clone.gr - Sales & Marketing: Alenti.gr