Αλλαγή εμφάνισης Αρχική Ενημέρωση Πολιτισμός - Τέχνες
:: Ελα στον κόσμο μας


:: Επικαιρότητα
Ελλάδα
Κόσμος
Αθλητισμός
Οικονομία
Επιστήμη - Τεχνολογία
Εκπαίδευση
Σχέσεις - Άνθρωπος
Υγεία
Lifestyle
Πολιτισμός - Τέχνες
Περιβάλλον - Οικολογία
Παράξενα όμως ...αληθινά
Τα νέα της περιφέρειας

:: Επιλογές Ενότητας
Μουσική
Κινηματογράφος
Θέατρο
Βιβλίο
Special Events

::
Ενημέρωση
Blogs
Clubs
Wallpapers
Γεγονότα
Music
Αγγελίες
Δημοψηφίσματα
Fun
MyGallery
Fifas Kitchen
Επικοινωνία
Χρήσιμα

:: Μαρία Βουτσινά

Ν. 3 best seller
στον Παπασωτηρίου
από το πρώτο εικοσαήμερο

Παραμύθια για δίαιτες
και άλλα...
Μαρία Βουτσινά


:: Σ ο φ ο λ ο γ ί ε ς ...

"Πώς να χάσω την πίστη μου στη δικαιοσύνη της ζωής, αφού τα όνειρα εκείνων που κοιμούνται πάνω στα πούπουλα δεν γίνονται πιο όμορφα από τα όνειρα εκείνων που κοιμούνται πάνω στο χώμα." "Αμμος και αφρός" Καλίλ Γκιμπράν


:: Fatsimare.net







:: Εφημερίδες

:: Α τ ά κ ε ς ...

Το να γελάς με τα λάθη σου μακραίνει τη ζωή. Το να γελάς με τα λάθη των άλλων μπορεί να τη μικρύνει…


:: Fatsimare.net
Ζάν Βιλεγκλέ: Αφίσες με υπογραφή
Από: fatsimare
Δημοσιεύτηκε: Δευ 6 Οκτ, 2008
Εκτύπωση    Στείλτο σε ένα φίλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ζάν Βιλεγκλέ: Αφίσες με υπογραφήΤο χάος του αστικού περιβάλλοντος, με τις δελεαστικές εικόνες, τις προκλήσεις και τις ασχήμιες, με ιδέες, γεγονότα, τάσεις που κυκλοφορούν καθημερινά και μορφοποιούνται σε αφίσες, διαφημίσεις, ηλεκτρονικά συνθήματα και γκράφιτι, απεικονίζει ο Ζάν Βιλεγκλέ.

Το έργο του είναι αντικομφορμιστικό, πρωτοποριακό. Περιλαμβάνει γιγάντια κολάζ, συνθέσεις από ξεσχισμένες αφίσες που έχει συλλέξει, δημιουργώντας πίνακες καλειδοσκόπια με διάσπαρτες εικόνες.

Το κέντρο Πομπιντού παρουσιάζει το έργο του πρώτη φορά σε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Στα 82 του σήμερα, παρ' όλο που είναι αναγνωρισμένος στους εικαστικούς κύκλους, δεν είχε ποτέ προβληθεί όσο του άξιζε.

Το κέντρο Πομπιντού παρουσιάζει πάνω από εκατό έργα του από το 1940 μέχρι σήμερα, αντιπροσωπευτικά της τεχνικής του για συνθέσεις κολάζ με σχισμένες αφίσες, υλικό που χειρίζεται με μεγάλη ευρηματικότητα. Το 1949 ο καλλιτέχνης περπατούσε στο βουλεβάρτο του Μονπαρνάς στο Παρίσι παρέα με τον γνωστό νεορεαλιστή Ραϊμόν Χενς. Ξαφνικά όρμησε πάνω σε τοιχοκολλημένες αφίσες και άρχισε να τις ξεσχίζει.

Αυτή η πρώτη του παρορμητική χειρονομία καθόρισε την καλλιτεχνική του πορεία. Μάζευε κομμάτια από αφίσες στους δρόμους, τα καλούσε στο πανί, στο πνεύμα των κυβιστών ή του φωτομοντάζ των ντανταϊστών.

Ο καλλιτέχνης επιμένει: «Δεν είμαι πολιτικά στρατευμένος». Το έργο του απεικονίζει την επαφή του με τον κόσμο μέσα από τη δημιουργική αναζήτηση.

Από το χάος της πόλης αναδύονται κρυμμένες ομορφιές, μέσα στις υπερτιθέμενες επιφάνειες χαρτιών ξεσχισμένων από ανώνυμα χέρια. Εξηγεί ότι πρόκειται για «ποιητική ανακύκλωση» του αυθεντικού βιομηχανικού διαφημιστικού υλικού της πόλης. «Οι σχισμένες αφίσες, ξεδιάντροπη έκφραση της συλλογικής ποίησης, σέρνουν πίσω τους την άμμο των βουλεβάρτων».

Ειδική αίθουσα του Πομπιντού είναι αφιερωμένη στο «κοινωνικο-πολιτικό αλφάβητο» του Βιλεγκλέ. Παρουσιάζει σε ταμπλό και σε σχολικούς πίνακες έργα που πραγματοποιήθηκαν με βάση τα τροποποιημένα γράμματα που βλέπουμε στα γκράφιτι. Σε ειδική αίθουσα προβάλλονται ντοκουμέντα βίντεο και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη.

Ο Βιλεγκρέ «σεισμογράφος των συλλογικών γεγονότων όπως διασκορπίζονται στον αστικό χώρο και στην ιστορία» αποδίδει με τον τρόπο του το «συλλογικό τσίρκο». Δεν διστάζει να κάνει παρωδία της επικαιρότητας, δείχνοντας με μουστάκια του Χίτλερ έναν σοσιαλιστή ηγέτη, κομματιάζοντας την εικόνα ενός σταρ.

Αποκρυπτογραφεί και απομυθοποιεί τις κοινωνικο-πολιτικές μυθολογίες, με βανδαλισμό, για να αποδώσει αυθεντικά, προσωπικά, όσα διαδραματίζονται στη σημερινή κοινωνία.

ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ



Ανάγνωση σχολίων (0)

:: Σε τίτλους
Εφαγε τα μάτια του (Παράξενα και όμως .. αληθινά)

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ (Οικονομία)

Νεκρός σε τουαλέτα αμαξοστοιχίας (Τα νέα της περιφέρειας)

Προσπάθεια να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το ρωσικό αέριο καταβάλλει η ΕΕ (Κόσμος)

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη (Τα νέα της περιφέρειας)

Το που κάθονται συνήθως οι άνθρωποι στο λεωφορείο, δείχνει την προσωπικότητά τους (Σχέσεις - Άνθρωπος)

Στο σφυρί βγάζει το σπίτι του Λαλιώτη ο Μητσοτάκης (Ελλάδα)

«Καμπανάκι» από τον οίκο Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία (Οικονομία)

«Περιβάλλον, Δράση 08. Άνθρωπος-Φύση-Πόλη» . Πρωτότυπη, αλλά φυσική, ημιυπαίθρια, δωρεάν πολιτιστική έξοδος (Πολιτισμός - Τέχνες)

Tο νέο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός (Αθλητισμός)

:: My Video


World Peace

MyVideo


:: Guide-Online.gr

ΘΕΟΔΩΡΟΥ FLOWERS


ΕΛΣΑ


GRAND RITORNO - SEX SHOW & BACHELOR PARTY


KAZAKOS DRINK BANK




:: Google
Google
 


Αρχική    My Fatsimare    Forum   Galleries    Κατάλογος    Επικοινωνία
©Fatsimare.net 2005 - 2009, all rights reserve - Powered by: Genesis Suite 1.9pro, Clone.gr - Sales & Marketing: Alenti.gr