"Οι μαθητές στον ΟΑΕΔ πληρώνονται για να σπουδάσουν"
Από: fatsimare
Δημοσιεύτηκε: Δευ 29 Σεπ, 2008
Εκτύπωση
Στείλτο σε ένα φίλο
ΕΣΠΡΕΣΣΟ
Σε μια εποχή που η επαγγελματική κατάρτιση και η εύρεση εργασίας απασχολούν χιλιάδες νέους στη χώρα μας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δίνουν μιαν άλλη διάσταση στο κεφάλαιο σπουδές.
Ο διοικητής του Οργανισμού Γιώργος Βερναδάκης μιλά στην «Espresso της Κυριακής» για τα προγράμματα ΕΠΑΣ, που εξασφαλίζουν στους μαθητές σωστά εφόδια για άμεση επαγγελματική κατάρτιση, και αποκαλύπτει τις σαράντα μία ειδικότητες των κύκλων σπουδών που αλλάζουν το μέλλον πολλών νέων ανθρώπων.
- Τι παραπάνω έχουν να προσφέρουν στους σπουδαστές τους οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ σε σχέση με άλλες επαγγελματικές σχολές;
Κατ’ αρχήν, προσφέρουν άριστο επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης που γίνεται με αναλογία 2.100 διδασκόντων προς 15.000 μαθητές και με τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές εφαρμογές της τεχνολογίας, όπως τα μοναδικά στην Ελλάδα εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας και οι προσομοιωτές. Κυρίως όμως, οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ εξασφαλίζουν στους μαθητές σπουδές με μισθό και προϋπηρεσία. Δηλαδή, ο μαθητής καταρτίζεται θεωρητικά στις σχολές του ΟΑΕΔ και παίρνει και μισθό με ασφάλιση για την πρακτική άσκησή του στον εργοδότη, όπου επίσης εκπαιδεύεται πάνω στο αντικείμενο δουλειάς του.
- Τι μισθό παίρνει δηλαδή ο μαθητής;
Ο μισθός κλιμακώνεται από το 50% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη στο πρώτο εξάμηνο σπουδών μέχρι το 100% στο τέταρτο εξάμηνο, μέρος του οποίου καλύπτει ο ΟΑΕΔ. Ο μαθητής υποχρεούται να παρακολουθήσει τη μαθητεία στον εργοδότη τουλάχιστον είκοσι εργάσιμες ημέρες τον μήνα για περίπου έξι ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αμείβεται κατ’ ελάχιστον με 315 ευρώ τον μήνα για είκοσι ημέρες εργασίας τον μήνα στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή στα δεκαέξι του χρόνια, και ο μισθός του φτάνει μέχρι και τα 786 ευρώ για είκοσι πέντε ημέρες δουλειάς στο τελευταίο εξ [Τα προγράμματα ΕΠΑΣ δεν περιορίζονται στη θεωρητική κατάρτιση, αλλά εξασφαλίζουν στους σπουδαστές και έμμισθη επαγγελματική προϋπηρεσία σε εργοδότη.] ξάμηνο μαθητείας.
- Δηλαδή, ενώ άλλα παιδιά πληρώνουν για να σπουδάσουν, οι μαθητές των ΕΠΑΣ πληρώνονται για να σπουδάσουν…
Ακριβώς. Γιατί εκπαιδεύονται ως επαγγελματίες μαθαίνοντας τη δουλειά και στην πράξη. Αυτό σημαίνει όμως ότι προσφέρουν υπηρεσίες στον εργοδότη που τους εκπαιδεύει και επομένως αμείβονται και ασφαλίζονται. Στο τέλος των σπουδών τους έχουν συγκεντρώσει συνταξιοδοτικά ένσημα δύο ετών. Και λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου ΙΙΙ, που τους επιτρέπει να αρχίσουν αμέσως να ασκούν το επάγγελμά τους στην ειδικότητά τους. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί την επιλογή εκείνων των νέων που θέτουν ως προτεραιότητά τους την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους.
- Ο εργοδότης που παίρνει μαθητευομένους τι κερδίζει;
Πρώτα απ’ όλα, αξιοποιεί στην επιχείρησή του νέους που λαμβάνουν άρτια επαγγελματική κατάρτιση. Με άλλα λόγια, νέα παιδιά που παράλληλα ξέρουν τη δουλειά. Παράλληλα, ο εργοδότης επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ για κάθε ημέρα εξάωρης απασχόλησης του μαθητευομένου. Επίσης, έχει φορολογικά οφέλη, καθώς το μαθητευόμενο προσωπικό δεν αποτελεί τεκμήριο κατά τη φορολόγηση της επιχείρησης. Αλλά και ο εργοδότης που προσλαμβάνει αποφοίτους των ΕΠΑΣ έχει όφελος. Παίρνει στη δουλειά του έτοιμους επαγγελματίες, άρτια καταρτισμένους, με διετή πιστοποιημένη προϋπηρεσία, που παράλληλα έχουν όρεξη για δουλειά. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως σας είπα, έχουν επιλέξει να σπουδάσουν στις επαγγελματικές σχολές.
Πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, φυσικό αέριο, γραφιστική, αισθητική, κομμωτική
- Τι μπορούν να σπουδάσουν οι μαθητές στις σχολές του ΟΑΕΔ;
Το πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΣ περιλαμβάνει σαράντα μία σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας. Από παραϊατρικά επαγγέλματα και εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα δίκτυα πληροφορικής και επικοινωνιών, μέχρι σύγχρονες τεχνικές ειδικότητες, όπως τεχνίτες φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών ή γραφιστική, ειδικότητες αισθητικής, κομμωτικής κ.λπ. Κατά περιοχές αναπτύσσονται και ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στις τοπικές οικονομίες, όπως οι τεχνίτες επεξεργασίας δέρματος και γούνας, η αρτοποιία, η αργυροχρυσοχοΐα κ.λπ. Το πρόγραμμα σπουδών καταρτίζεται κάθε χρόνο έπειτα από μελέτη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας για τις επιμέρους επαγγελματικές ειδικότητες.
- Τι άλλες επιλογές έχουν πέραν της άμεσης εισόδου στην αγορά εργασίας;
Μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση πάνω στον τομέα σπουδών τους και για να κατοχυρώσουν ακόμα υψηλότερου επιπέδου επαγγελματικά δικαιώματα με το δίπλωμα Επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μάλιστα, από το επόμενο σχολικό έτος, το 2009 - 2010, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ θα μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους με μισθό και προϋπηρεσία στα σαράντα εννέα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Η μετατροπή των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ σε ΙΕΚ Μαθητείας γίνεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθούμε στις εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού.
Ανάγνωση σχολίων (0)
Λυπάμαι, μόνο τα μέλη μας μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο!